Castelfeder

Terroir

Terroir


La viticoltura ha da sempre avuto un ruolo importante nella vita della Bassa Atesina, zona situata nella parte più a sud dell’Alto Adige.
Le diverse posizioni dei vigneti, i differenti terreni e i molteplici microclimi dei vigneti della Bassa Atesina rendono possibili la coltivazione e la crescita dell’intera gamma di varietà di vite presenti in Alto Adige.
La grande varietà di vitigni che si può incontrare in Alto Adige va ricondotta alle condizioni climatiche dell’Alto Adige, particolarmente favorevoli alla viticoltura.
A Nord le Alpi formano una barriera protettiva contro i venti freddi, mentre da Sud si fanno sentire gli influssi dell’area climatica mediterranea.
Circa 1.800 ore di sole all’anno e valori medi della temperatura (nel periodo vegetativo) di circa 17° C garantiscono alle viti ottimali condizioni di crescita.

I terreni ideali e un microclima alpino temperato contribuiscono alla produzione di uve pregiate.
Attualmente Castelfeder vinifica una produzione di 60 ha di vigneti con una produzione annuale di 500.000 bottiglie di cui:

Vitigni Bianchi (58%):
Chardonnay (13%), Pinot Grigio (12%), Pinot Bianco (5 %), Sauvignon (7 %),
Gewürztraminer (12 %), Müller Thurgau (7%), Kerner (1%), Moscato Giallo (1%)

Vitigni Rossi (42 %):
Schiava (12 %), Lagrein (12 %), Pinot Nero (8 %), Merlot (5%), Cabernet (5%)



Terroir


The variety of the landscape in South Tyrol is matched by its diverse grape varieties, which are the result the extraordinary interplay of climate and soil conditions in the most varied microclimates.
In fact, three important grape varieties originated in South Tyrol: Schiava, the typical South Tyrolean red wine that is the most widespread; Gewürztraminer, which is known throughout the world; and Lagrein, a South Tyrolean wine with international appeal.
The Pergola trellis continues to be the classic vine training form in South Tyrol’s vineyard landscape, especially in slope areas.
With new plantings, however, the distance between plants today is such that optimal sunshine, ventilation, and handling are possible.
With all varieties except for Vernatsch, more and more wire frame (Guyot) trellises are being used in the plains and in mildly sloping areas.
More economical construction, lower handling expenditures, good yields, and, at times, higher quality with the correct distances between rows and measures of care are spurring more and more winegrowers to change their vineyards over to this new system.

The 60 hectares of vineyards of Castelfeder Winery spread from Salorno to Bolzano with an annual production of approximately 500,000 bottles.
Approximately half of the production is dedicated to white wine varietals and half to red varietals:

White varieties (58%):
Chardonnay (13%), Pinot Grigio (12%), Pinot Bianco (5 %), Sauvignon (7 %),
Gewürztraminer (12 %), Müller Thurgau (7%), Kerner (1%), Moscato Giallo (1%)

Red varieties (42 %):
Schiava (12 %), Lagrein (12 %), Pinot Nero (8 %), Merlot (5%), Cabernet (5%)